Jak pojistit auto do zahraničí
15. 08. 2019

Jak pojistit auto do zahraničí

Jste vlastním autem na dovolené a dostanete se do pěkné prekérky. Ztratili jste klíče od auta. Domů to máte tisíc kilometrů. V autě máte všechny kufry a navíc zrovna stojíte v zóně placeného parkování. V hlavě vám naskakuje myšlenka: “Ještě, že máme to asistenční pojištění.” A hned za ní se vám v mysli objeví frustrující otázka: “A vztahuje se to moje pojištění i na ztracené klíčky?” Aby toho nebylo málo, tak dobrou poznámku utrousí vaše manželka: “To by mě zajímalo, jestli v tom pojištění máme nějaké limity na odtahovku….”

Taky jste někdy řešili dilema, jestli vyrazit na dovolenou letadlem nebo autem? Pro cesty za hranice Evropy je asi předem rozhodnuto, tam to autem moc nedává smysl. Ale při cestování po Evropě řada lidí raději sedne do vlastního auta, než do letadla nebo autobusu. Má to bezesporu svoje kouzlo. Cestou si můžete prohlédnout spoustu zajímavých věcí.  Zastavíte téměř kdykoliv, když potřebujete. Nemusíte řešit váhové limity zavazadel.

Má to ale taky svoje nevýhody. Auto se může cestou rozbít. Ať už je to z důvodu poruchy nebo nehody, budete muset řešit opravu nebo odtah. Dovolenou vám může znepříjemnit i taková banalita, jako je defekt pneumatiky, vybitá baterie nebo záměna paliva při tankování. To vám může pořádně provětrat váš rozpočet. Určitě se proto vyplatí předem prozkoumat, jestli vaše pojištění kryje i tyto situace. 

 

Hledejte pojištění technické asistence vozidel.

Toto pojištění může mít různé podoby. Může být součástí vašeho povinného ručení, může být také součástí vašeho havarijního pojištění. Můžete si jej taky sjednat pro každou cestu samostatně a některé pojišťovny umožňují přidat technickou asistenci vozidel k cestovnímu pojištění.

 

Máte ho sjednané? Ještě nemusí být vyhráno!

Základní asistence mnohdy bývá automatickou součástí povinného ručení i havarijního pojištění. Je to paráda, když to máte sjednané, ale potíž spočívá v onom slůvku “základní”. Základní asistence zpravidla pokrývá řešení opravdu jen základních patálií na cestách jako je telefonické tlumočení, pomoc s vyhledáním opravny nebo hotelu pro náhradní ubytování. V základní asistenci můžete najít i úhradu za odtah nebo opravu na místě, ale v základu bývají na tyto úhrady poměrně nízké limity.

 

Technická asistence jako součást povinného ručení.

No jasně! Povinné ručení je povinné od toho, že ho musí mít všichni a pokud máte v ceně i základní pojištění asistenčních služeb, tak je potřeba podívat se na dvě věci. Jaká je územní platnost a na jaké služby se pojištění vztahuje. Co se týká územní platnosti, tak obecně platí, že povinné ručení vás kryje ve všech členských státech Evropského hospodářského prostoru. Podívejte se taky na to, jestli máte jenom základní krytí nebo rozšířené.

 

Technická asistence jako součást havarijního pojištění.

Havarijní pojištění není povinné, ale pokud jej máte sjednané, můžete i u něj mít sjednanou technickou asistenci. Havarijní pojištění většinou mívá územní platnost širší, než je tomu u povinného ručení. Bývá to území celé Evropy, někdy může být i o některé země rozšířeno - například o Turecko. Havarijní pojištění není povinné, a tak pokud jej nemáte sjednané, můžete využít i krátkodobého havarijního pojištění. Zkrátka si pojistíte jenom tu dobu, po kterou čekáte vyšší riziko. To může být právě doba, po kterou jste s vozidlem na zahraniční dovolené. 

 

Pokud potřebujete s nastavením pojištění poradit, ozvěte se pomocí kontaktů na tomto webu. 



Libor Valečka
Autor: Libor Valečka

 a partnerech:

Jsme tým poradců, který pomáhá svým klientům vytvářet a ochraňovat rodinné i firemní bohatství již od roku 1993.

Konzervativní a bezpečná cesta je pro nás na prvním místě. Značka Libor Valečka a partneři znamená důvěryhodnost, férovost a profesionalitu. Zabýváme se finančním plánováním, finanční gramotností, pojištěním od A do Z osob i firem, financováním nemovitostí, úvěry, investicemi i alternativními investicemi.

Spolupracujeme s Generali Českou pojišťovnou a dalšími společnostmi této distribuční sítě. Najdete nás v Plzni, v Holýšově, v Horšovském Týně, v Domažlicích, ve Kdyni a v Klatovech. Naši klienti jsou především z Plzeňského kraje, Středních Čech a z Prahy.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů